Siirry suoraan sisältöön

Syöpään sairastuneen läheiselle

Syöpä on kova isku paitsi sairastuneelle myös hänen läheiselleen. Sairastumisen myötä läheiset joutuvat käsittelemään suhdettaan sairauteen ja sairastuneeseen. On vaikea nähdä rakkaan ihmisen sairastuvan ja samalla oppia itsestään uusia piirteitä ja asenteita.

Läheisen mielen täyttävät monet kysymykset: Paraneeko sairastunut? Mitä syöpään sairastuneelle voi sanoa? Miten häntä voi tukea parhaiten? Miten syöpään sairastuneelle pitäisi puhua? Moni tuntee reagoivansa ja ajattelevansa väärin.

Jokainen kohtaa kriisin omalla tavallaan. Usein kestää jonkin aikaa ennen kuin ihminen on valmis hyväksymään tiedon vakavasta sairaudesta. Todellisuutta voidaan paeta työhön, kiireeseen tai vaikka alkoholin käyttöön. Asian sulatteleminen ottaa oman aikansa. Asiallinen ja rauhallinen suhtautuminen auttaa kohtaamaan todellisen tilanteen ja välttymään turhilta peloilta.

Ole valmis kuuntelemaan

Läheinen voi tukea syöpää sairastunutta parhaiten olemalla käytettävissä ja valmis kuuntelemaan. On parempi rohkaista sairastunutta puhumaan vaikeista asioista kuin yrittää saada häntä unohtamaan vakava tilanne.

Kuuntelijalta vaaditaan rohkeutta kohdata myös omat tunteensa. Joskus läheinen voi pettyä, jos sairastunut ei suhtaudukaan toivotulla tavalla, vaan eristäytyy tai torjuu tarjotun avun. Läheisen antama tuki ja huolenpito eivät kuitenkaan mene hukkaan.

Neuvoja syöpään sairastuneen läheiselle

  • Tue syöpään sairastunutta parhaasi mukaan: joskus pelkkä läsnäolo ja läheisyys riittävät
  • Pidä yllä suhteita perheen ulkopuolisiin: sukulaisia ja ystäviä tarvitaan tueksi paranemisessa
  • Pyri jatkamaan niitä asioita ja harrastuksia, joista aikaisemminkin olet saanut voimia
  • Sairastuneen tukeminen on helpompaa, kun käsittelet omia pelkojasi esimerkiksi keskustelemalla niistä ulkopuolisen kanssa
  • Ole käytettävissä ja kerro se myös sairastuneelle
  • Jos sairas vetäytyy kuoreensa eikä halua puhua, ole silti läsnä ja tarjoa apua
  • Muista, että sairaus väsyttää: jos sairastunut ei jaksa tänään lähteä mukaan, ehkä huomenna

Tukea läheisille

Kun perheenjäsenellä on syöpä, se vaatii voimia ja jaksamista myös läheiseltä. Jos jotkut asiat tuntuvat liian vaikeilta, on se hyvä myöntää avoimesti.

Sairastuneen läheinen voi tarvita apua ja tukea. Myös läheiset voivat ottaa yhteyttä Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluun tai käydä alueellisissa syöpäyhdistyksissä neuvontahoitajan vastaanotolla.

Syöpäjärjestöjen etuusneuvontapuhelin tarjoaa tietoa syöpäpotilaan ja hänen perheensä taloudelliseen asemaan vaikuttavista tekijöistä.

Jotkut alueelliset syöpäyhdistykset ovat kouluttaneet läheisten tukihenkilöitä. He ovat vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka ovat itse syöpäpotilaiden läheisiä. Tutustu vertaistukitoimintaamme:

Syöpäjärjestöjen vertaistuki

Keskustelufoorumiltammekin saat vertaistukea:

Keskustelufoorumi

Alueelliset syöpäyhdistykset ja valtakunnalliset potilasjärjestöt järjestävät läheisille tapaamisia, tukiryhmiä ja kursseja.

Kuntoutuskurssit

Lue lisää jäsenjärjestöjemme verkkosivuilta:

Jäsenjärjestöt(avautuu uudessa ikkunassa)

Lähteet

Suomen Syöpäpotilaat ry. Ensitiedon opas syöpään sairastuneelle. Helsinki.

Suomen Syöpäpotilaat ry. Nuoren perheen selviytymisopas. Helsinki, 2002.

Suomen Syöpäpotilaat ry. Opas syöpäpotilaan läheiselle. 2011.