Nainen leikkaa vihanneksia keittiössä

Syöpää sairastavan ravitsemus

Hyvä ravitsemus on erityisen tärkeää, jos sinulla on syöpä, koska se auttaa sinua pysymään mahdollisimman hyvässä kunnossa.


Muutokset ruokavalioon hoitojen aikana

Hyvin syöminen syöpähoidon aikana auttaa sinua:

  • voimaan paremmin
  • Säilyttämään lihaksesi ja energiatasosi
  • Pitämään painosi ennallaan
  • Sietämään paremmin hoitoosi liittyviä sivuvaikutuksia.
  • Pienentämään infektioriskiäsi.
  • Paranemaan ja toipumaan nopeammin.

Syöpähoitojen aikana saatat joutua muuttamaan ruokavaliotasi, jotta et menettäisi lihaksia ja kestät syövän ja sen hoitojen vaikutukset. Tämä voi tarkoittaa myös sellaisten ruokien syömistä, joita ei yleensä suositella. Saatat esimerkiksi tarvita proteiini- ja kaloripitoisia ruokia pitämään painoasi yllä tai viileitä ruokia, kuten jäätelöä tai pirtelöä, koska suussa ja kurkussa olevat haavaumat vaikeuttavat syömistä. Syöpätyyppi, hoitosi ja mahdolliset sivuvaikutukset vaikuttavat siihen, mikä on sinulle paras ruokavalio.


Syöpä vaikuttaa ruokavalioon ja ruokailutottumuksiin monin tavoin

Sairaus itsessään voi aiheuttaa laihtumista, ruokahaluttomuutta tai muita syömiseen liittyviä ongelmia. Leikkaushoito saattaa vaikuttaa nielemiseen tai ruoansulatuskanavan toimintaan. Sädehoito ja solunsalpaajahoito voivat aiheuttaa pahoinvointia, ripulia, ruokahaluttomuutta sekä maku- ja hajuaistin muuttumista. Lisäksi sairauteen liittyvä mielialanvaihtelu tai masennus voi vaikuttaa ruokahaluun, jolloin syöminen usein vähenee ja paino laskee. Osa syöpäpotilaista syö liian vähän, ja ravinnon puute voi heikentää paranemista ja jaksamista.

Osalle syöpäpotilaista saattaa hoidon aikana käydä päinvastoin: hormoni- tai kortisonilääkityksen aikana ruokahalu kasvaa ja paino nousee. Jos liikunta vähenee, paino voi nousta tavallista herkemmin.

Hoitojen aikana ei saa laihduttaa, mutta terveellistä ruokavaliota kannattaa noudattaa. Laihtumista pitää välttää, koska hoitojen aikana paino lähtee lihaksista ja heikentää yleiskuntoa entisestään.

Ruokavaliosta kannattaa keskustella lääkärin, sairaanhoitajan tai ravitsemusterapeutin kanssa. Hoitohenkilökunta ohjaa ne potilaat ravitsemusterapeutin luo, joilla on isoja ongelmia laihtumisen kanssa.

Vältä hoitojen aikana:

  • graavi- ja kylmäsavukaloja
  • tyhjiöpakattuja kalavalmisteita
  • raakaa kalaa ja mätiä
  • homejuustoja
  • pastöroimattomia maitovalmisteita ilman kuumentamista

Vältä alkoholia

Vältä alkoholia hoitojen aikana. Alkoholia ei saa missään tapauksessa nauttia hoitopäivinä, mutta ei mielellään muulloinkaan hoitojakson aikana. Solunsalpaajat ovat voimakkaita myrkkyjä, jotka vaikuttavat luuytimen toimintaan. Alkoholi tuhoaa soluja.

Vältä vitamiineja ja luontaistuotteita

Vältä vitamiinipillereitä ja luontaistuotteita. Jos haluat käyttää niitä, kerro niistä hoitavalle lääkärille. Esimerkiksi vitamiineja ei saa yleensä ottaa muutamaa päivää ennen hoitoja eikä muutaman päivän hoitojen jälkeen. Luontaistuotteiden sisältöä ei yleensä tiedetä tarkasti, joten niitä olisi hyvä välttää kokonaan, koska ne aiheuttavat lisäkuormitusta maksalle.

Ole tarkka hygieniasta

Syöpähoitojen aikana vastustuskyky on alentunut. Siksi on tärkeä pyrkiä välttämään myös ruuasta saatavia infektioita. Pese kädet aina ennen ruoka-aineiden käsittelyä ja ennen ruokailua. Valmista ruoka aina täysin kypsäksi ja kun lämmität ruokaa mikrossa, lämmitä se höyryävän kuumaksi.

Pese ja huuhtele salaatit, kasvikset ja hedelmät hyvin ja kuori ne tarvittaessa. Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat huolellisesti ennen käyttöä.

Suun hoito

Syöpähoitojen aikana on tärkeä pitää hyvää huolta suusta ja hampaista. Ikenien kautta voit päästä bakteereja verenkiertoon ja suun kuivuminen lisää hampaiden reikiintymistä.
Pese hampaat pehmeällä harjalla kaksi kertaa päivässä. Puhdista hammasvälit varovaisesti, niin että ikenet eivät vahingoitu. Kostuta suutasi kostuttavalla suuvedellä parin tunnin välein, jos et pysty syömään ja juomaan normaalisti tai suu tuntuu kuivalta. Yöksi voi laittaa ruokaöljyä limakalvoille.

Jos suusi on kipeä, voit saada reseptillä suusuihketta, joka puuduttaa suuta.


Lue lisää ongelmista syömisessä

Syömiseen liittyvät ongelmat

Syöpää sairastavalla voi olla ongelmia syömisessä, ja hän saattaa laihtua.

Lue artikkeli

Kakeksia

Syöpää sairastavalla voi olla ongelmia syömisessä, ja hän saattaa laihtua.

Lue artikkeli

Nielemisvaikeudet

Esimerkiksi pään ja kaulan alueen sädehoito vaurioittaa limakalvoja ja nieleminen voi olla vaikeaa. Voi olla, että pystyt syömään vain nestemäistä ruokaa.

Lue artikkeli

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Syöpä-lehti | 2021

Alkoholia pitäisi välttää syöpähoitojen aikana

Syöpälääkkeet rasittavat maksaa ja munuaisia, siksi alkoholin käyttöä on hyvä rajoittaa. Hoitohenkilökunnalle juominen saattaa olla hankala aihe ottaa esille ilman, että keskusteluun tulee tuomitsevaa sävyä.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2021

Keskity kesällä syömiseen

Kesällä useimmilla meistä on mainio mahdollisuus kääntää ajatukset omaan ruokailuun, siihen miten syö ja mitä syö.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2020

Lautasmalli pätee edelleen

Vanha kunnon lautasmalli ei vanhene: sen avulla voi syödä edelleen terveellisesti ja nyt myös ympäristöystävällisesti.

Lue artikkeli