Kolme ihmistä keskustelee.

Syöpä ja työnteko 

Useimmat syövän sairastaneet palaavat takaisin töihin hoitojen jälkeen tai jo niiden aikana. Eri syövät vaikuttavat eri tavoin työkykyyn ja eri ihmiset myös sietävät hoitoja eri tavoin.


Työskentely hoitojen aikana

Syöpiä hoidetaan monella tavoin, eivätkä kaikki hoidot vaikuta työkykyyn. Yleensä voit käydä hoidoissa päivisin ja pääset yöksi kotiin. Monilla syöpähoidoilla on sivuvaikutuksia, joista valtaosa on ohimeneviä. Hoidot voivat kuitenkin aiheuttaa kipuja ja uupumusta hoitojakson aikana ja vielä pitkään hoitojen loppumisen jälkeenkin.

Osa sairastuneista on työkykyisiä hoitojenkin aikana. Työnteko hoitojen aikana on jokaisen oma päätös. Osalla sairastuneista se lisää elämänhallintaa. Useimmat tarvitsevat hoitojen aikana kuitenkin sairauslomaa tai ovat töissä vain osittain.
Toipumiselle kannattaa antaa aikaa. Työnteko ei saa olla pakokeino, jolla yrität jatkaa normaalia elämää, vaikkei se sairauden vuoksi ole mahdollista.


Miten syövästä voi kertoa työpaikalla?

Sairastumisesta ei tarvitse kertoa työpaikalla, mutta usein on niin, että puhuminen auttaa selviytymään uudesta tilanteesta. Toki kannattaa harkita, kenelle sairastumisesta puhut ja miten laajasti.

Mahdollisen sairausloman syytä ei tarvitse kertoa edes esimiehelle, sillä työterveyshuollolla on vaitiolovelvollisuus. Työturvallisuuden kannalta on kuitenkin tärkeää, että esimies tietää työ- tai toimintakykyä rajoittavista asioista ja sairauksista, jos työntekijä käy töissä syövän hoitojen aikana.

Alkuvaiheessa syöpä voi olla hankala aihe ottaa puheeksi. Kun sairaus vähitellen muodostuu osaksi omaa elämää, siitä on usein helpompi puhua. Ihmisten reaktioihin voi vaikuttaa itse. Syövästä voi kertoa avoimesti, tosiasioita painottaen ja tunteilematta. Silloin se, joka ottaa uutisen vastaan saa ikään kuin välineet käyttäytyä samalla tavalla. Kun tieto syövästä leviää työyhteisössä, voi olla raskasta olla huomion keskipisteenä. Toisaalta sitä ei kannata pelätä. Suurin osa ihmisistä suhtautuu kuitenkin myötätuntoisesti. Työkavereilta voi pyytää käytännön apua tai esimieheltä joustoa työtehtävien suhteen. Hyvässä työyhteisössä sairastuneeseen työkaveriin suhtaudutaan kuten ennenkin, eikä anneta sairauden määrittää ihmisen arvoa. Työkaverien tuki voi merkittävästi auttaa jaksamaan läpi hoitovaiheen ja helpottaa työelämään paluuta.


Lue lisää työnteosta ja muista aiheista

Töihin paluu syövän jälkeen

Pitkä poissaolo työstä saattaa vaatia tukea, joustoja ja kuntoutusta.

Lue artikkeli

Seuranta

Hoitojen jälkeen siirryt seurantaan. Syövän sairastanutta seurataan säännöllisin väliajoin. Seuranta vaihtelee syöpätyypin ja syövän levinneisyyden mukaan.

Lue artikkeli

Miten tästä eteenpäin?

Hoitejn päätyttyä saatat kokea putoavasi kuin tyhjän päälle, mutta hsilloin syövästä toipuminen usein vasta alkaa. Tällöin sinulla on enemmän aikaa käsitellä kokemaasi ja omia tunteitasi sekä suunnata kohti tulevaisuutta

Lue artikkeli

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Syöpä-lehti | 2020

Sähköisestä seurannasta apua työhön palaajalle

Syöpälääkäreiden tulee olla mukana myös potilaan seurannassa ja työhön paluun suunnittelussa, sanoo lääketieteen tohtori Sanna Iivanainen. Sähköisellä seurannalla lääkärit voisivat antaa kohdennettua tukea sitä tarvitseville.

Lue artikkeli
Potilaan tarinaSyöpä-lehti | 2019

Yrittäjä palasi työhön heti kun jaksoi

Pirkkalainen Jarmo Hautamäki on ollut yksityisyrittäjä vuodesta 2008. Yhden miehen maahantuontia harjoittavassa firmassa puuhaa riittää. Sairastuminen oli yrittäjälle tiukka paikka. Firma oli pistettävä telakalle.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2020

Pehmeästi takaisin työelämään

Kaisa Törnroosilla oli puolen vuoden ikäinen tytär, kun hän huomasi näkönsä huonontuvan.
Kuuden kuukauden kuluttua hänellä todettiin kasvain aivorungossa. Perhevapaa vaihtui sairauslomaksi ja sairausloma kesti yhtä kauan kuin hän oli suunnitellut olevansa perhevapaalla.
Paluuta työhön hän muistelee tyytyväisenä, sillä työyhteisö otti hänet hyvin vastaan.
”Ehkä siksi, että kaikilla on psykologin koulutus”, Törnroosia naurattaa.

Lue artikkeli