Siirry suoraan sisältöön

Syöpä ja jaksaminen

Syöpään sairastuminen tuo mukanaan monia tunteita. Sairaus vaikuttaa paitsi kehoon, myös sairastuneen henkiseen hyvinvointiin. Potilaan roolin hyväksyminen voi olla vaikeaa.

Vakava sairastuminen saa ihmisen tarkastelemaan elämäänsä laajemmasta perspektiivistä. Sairastumisen aiheuttamat kriisin tunteet ovat oleellinen ja luonnollinen osa prosessia. Jokainen ihminen käsittelee tunteitaan omalla tavallaan.

Syöpään sairastuneelle

Ei ole olemassa oikeaa tapaa suhtautua syöpään. Mielialat voivat vaihdella voimakkaasti. Tavallista on sairauden kiistäminen, vihaisuus, pelko, ahdistus, suru, masennus, syyllisyys ja yksinäisyys.

Tärkeintä on tunteiden kohtaaminen ja käsittely. Mitään ei pidä piilottaa, vaan rohkeasti kohdata ja yrittää käsitellä tunteet. Vasta sen jälkeen varsinainen henkinen toipuminen voi kunnolla alkaa.

Jokainen käsittelee tunteitaan omalla tavallaan. Jotkut purkavat tunteitaan toimintaan, toiset selviävät puhumalla ja jotkut miettivät asioita mieluummin itsekseen.

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen auttaa selviytymään syövästä ja sen hoidoista.

Syöpää sairastavan hyvinvointi

Pyydä apua

Syöpä voi laukaista erilaisia voimakkaitakin psyykkisiä reaktioita, kuten ahdistusta ja masennusta. Jos ahdistus tai masennus tuntuu ylitsepääsemättömältä eivätkä omat voimavarat riitä, kannattaa pyytää ammattiapua. Myös Mielenterveysseuran sivuilta löytyy tietoa ja vinkkejä, jotka auttavat eteenpäin.

Usein riittää puhuminen hoitohenkilökunnan ja ennen muuta läheisten kanssa. Apua saa myös Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelusta. Neuvontapalvelussa ammattitaitoiset neuvontahoitajat auttavat syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään.

Syöpäjärjestöt kouluttavat myös vertaistukihenkilöitä. Vertaistukihenkilöt ovat vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka ovat itse sairastaneet syövän tai joiden läheisellä on ollut syöpä. He tukevat sairastuneita ja näiden perheitä sairauden eri vaiheissa.

Vertaistuki

Vertaistukea saa myös osallistumalla alueellisten syöpäyhdistysten ja valtakunnallisten potilasjärjestöjen toimintaan. Ne järjestävät erilaisia tapaamisia, tukiryhmiä ja kursseja.

Osallistu(avautuu uudessa ikkunassa)

 

Lähteet

Suomen Syöpäpotilaat ry. Kun mitään en jaksa, Fatigue eli hoitoväsymys. Helsinki, 2015.

Suomen Syöpäpotilaat ry. Nuoren perheen selviytymisopas. Helsinki, 2002.

Suomen Syöpäpotilaat ry. Selviytyjän matkaopas. Helsinki, 2014.