Siirry suoraan sisältöön

Syöpäpotilaan hoidon kustannukset

Syöpäpotilaan kustannuksia kerryttävät muun muassa terveyskeskusmaksut, sairaala- ja hoitomaksut ja lääkärintodistukset.

Terveyskeskukset laskuttavat käyntikerroista maksun, ja se voidaan periä kolmelta käyntikerralta samassa terveyskeskuksessa kalenterivuoden aikana. Vaihtoehtona kertamaksulle on vuosimaksu. Useimmat terveyskeskukset myös perivät iltaisin ja viikonloppuisin päivystysmaksun. Terveyskeskusten käynti- ja päivystysmaksut voi tarkistaa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta

Terveydenhuollon maksut(avautuu uudessa ikkunassa) (STM)

Sairaalat voivat periä maksun esimerkiksi poliklinikkakäynnistä, päiväkirurgisesta toimenpiteestä, vuodeosastopäivästä ja sarjahoidosta. Ajantasaiset hinnat voi tarkistaa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivustolta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut(avautuu uudessa ikkunassa) (STM)

Röntgen- ja laboratoriotutkimukset ovat syöpäpotilaalle maksuttomia, jos ne liittyvät poliklinikkakäyntiin. Lääkärintodistuksesta ei peritä maksua terveyskeskuksessa, mikäli todistus liittyy hoitoon, esimerkiksi sairauslomatodistus työnantajalle. Muut lääkärintodistukset ovat maksullisia.

Sakkomaksu voidaan periä terveyskeskuksissa ja sairaaloissa käyttämättä jääneestä varatusta ajasta, kuten esimerkiksi terveyskeskuslääkärin vastaanotosta tai kalliista kuvantamistutkimuksesta.

Julkisen terveydenhuollon maksuilla on vuotuinen katto. Potilaan on itse seurattava maksukaton täyttymistä. Apuna seurannassa voi käyttää seurantakorttia, jonka saa terveyskeskuksesta. Alle 18-vuotiaan perheenjäsenen asiakasmaksut voi merkitä vanhemman seurankortille. Alkuperäiset kuitit kannattaa säästää. Todistuksen maksukaton täyttymisestä antaa se hoitolaitos, jossa kattosumma on tullut täyteen. Vuotuinen maksukaton suuruus kannattaa tarkistaa sosiaali- ja terveysministeriön sivustolta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatto(avautuu uudessa ikkunassa) (STM)

Kela ei korvaa julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuja.

Lähteet