Nainen tietokoneen äärellä ulkona

Syöpä ja taloudellinen tilanne

Syöpään sairastuminen voi heikentää merkittävästi potilaan ja hänen perheensä taloudellista tilannetta. Jo sairauden alkuvaiheessa on hyvä hahmottaa, että erilaisten maksujen, etuuksien ja korvausten saaminen vaatii syöpäpotilaalta omaa aktiivisuutta.


Asioiden selvittelyä ei kannata lykätä

Lait ja asetukset takaavat etuuksia ja korvauksia, mutta niihin perehtyminen ja korvausten hakeminen on potilaan omalla vastuulla. Monien etuuksien hakemisessa voi olla määräaikoja

Kaikkea ei tarvitse selvittää yksin. Neuvoja ja lisätietoja etuuksista saa esimerkiksi sairaalan sosiaalityöntekijöiltä ja kuntoutusohjaajilta, Kelasta, Syöpäjärjestöjen etuusneuvontapuhelimesta ja omalta vakuutusyhtiöltä. Työpaikkakohtaiset edut kannattaa selvittää esimieheltä tai työterveyshuollosta.


Syöpäpotilaan hoidon kustannukset

Syöpää sairastavan kustannuksia kerryttävät muun muassa terveyskeskusmaksut, sairaala- ja hoitomaksut ja lääkärintodistukset.

Terveyskeskukset laskuttavat käyntikerroista maksun, ja se voidaan periä kolmelta käyntikerralta samassa terveyskeskuksessa kalenterivuoden aikana. Vaihtoehtona kertamaksulle on vuosimaksu. Useimmat terveyskeskukset myös perivät iltaisin ja viikonloppuisin päivystysmaksun. Terveyskeskusten käynti- ja päivystysmaksut voi tarkistaa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta

Terveydenhuollon maksut(STM)

Sairaalat voivat periä maksun esimerkiksi poliklinikkakäynnistä, päiväkirurgisesta toimenpiteestä, vuodeosastopäivästä ja sarjahoidosta. Ajantasaiset hinnat voi tarkistaa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivustolta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut (STM)

Röntgen- ja laboratoriotutkimukset ovat syöpäpotilaalle maksuttomia, jos ne liittyvät poliklinikkakäyntiin. Lääkärintodistuksesta ei peritä maksua terveyskeskuksessa, mikäli todistus liittyy hoitoon, esimerkiksi sairauslomatodistus työnantajalle. Muut lääkärintodistukset ovat maksullisia.

Sakkomaksu voidaan periä terveyskeskuksissa ja sairaaloissa käyttämättä jääneestä varatusta ajasta, kuten esimerkiksi terveyskeskuslääkärin vastaanotosta tai kalliista kuvantamistutkimuksesta.

Julkisen terveydenhuollon maksuilla on vuotuinen katto. Potilaan on itse seurattava maksukaton täyttymistä. Apuna seurannassa voi käyttää seurantakorttia, jonka saa terveyskeskuksesta. Alle 18-vuotiaan perheenjäsenen asiakasmaksut voi merkitä vanhemman seurankortille. Alkuperäiset kuitit kannattaa säästää. Todistuksen maksukaton täyttymisestä antaa se hoitolaitos, jossa kattosumma on tullut täyteen. Vuotuinen maksukaton suuruus kannattaa tarkistaa sosiaali- ja terveysministeriön sivustolta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatto (STM)

Kela ei korvaa julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuja.

Etuusneuvonta

Jos toimeentulo, sosiaalietuudet tai potilaan oikeudet herättävät kysymyksiä, Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen etuusneuvonta auttaa. 

Maksuton etuusneuvontapuhelin palvelee keskiviikkoisin klo 15-17 numerossa 0800 411 303. Voit jättää vastaajaan takaisinsoittopyynnön ja sinulle soitetaan takaisin etuusneuvontapalvelun aukioloaikana. Etuusneuvonta palvelee myös sähköpostitse: [email protected] 

Etuusneuvontapuhelimeen vastaavat sosiaalietuuksiin perehtyneet asiantuntijat. 

Lue lisää talouteen liittyvistä asioista

Syöpää sairastavan matkakustannukset

Syöpäpotilaan matkakustannukset

Lue artikkeli

Syöpälääkkeet ja korvaukset

Kela korvaa reseptilääkkeet sekä osan perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista.

Lue artikkeli

Kuntoutuminen ja korvaukset

Jos sairaus pitkittyy ja työhön paluu viivästyy, potilas saattaa tarvita kuntoutusta.

Lue artikkeli

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Syöpä-lehti | 2021

Sairaus syö toimeentuloa, mutta apua on saatavilla

Riittävätkö syöpäpotilaan rahat terveydenhuollon asiakasmaksuihin, ruokaan, vuokraan ja muihin laskuihin? Vastauksia saa sosiaalityöntekijältä, jonka palvelut ovat maksuttomia.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2020

Syöpä ei saa johtaa syrjäytymiseen

Suomen Syöpäpotilaat ry on kolmen vuoden ajan kerännyt tietoa työikäisten syöpään sairastuneiden työelämän haasteista. Pienillä asioilla voidaan helpottaa sekä kuntoutujan että työyhteisön tilannetta.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2021

Tukihakemusten määrä räjähti

Vähävaraisten syöpäpotilaiden taloudellisen tuen hakemukset Syöpäsäätiölle ovat yli kymmenkertaistuneet, kun vertaa vuotta 2010 vuoteen 2020.

Lue artikkeli