Siirry suoraan sisältöön

Elämä syövän jälkeen

Yhä useampi syövän sairastanut voi palata hoitojen jälkeen normaaliin elämään. Sairauden läpikäyminen vie oman aikansa. Syöpähoitojen loputtua on parasta ottaa rauhallisesti ja kerätä voimia.

Vointi paranee ja voimat palaavat vähitellen. Alussa kannattaa kuunnella itseään ja kokeilla, missä määrin jaksaa tehdä arkiaskareita ja töitä. Syövästä toipuminen tapahtuu pikkuhiljaa.

Syöpää sairastavan hyvinvointi

Syöpä ja hedelmällisyys

Elämä syövän jälkeen herättää monenlaisia ajatuksia. Kun hoidot ovat ohi, saattaa tuntua siltä, että putoaa tyhjän päälle. Tiivis yhteistyö hoitohenkilökunnan kanssa päättyy ja pitää pärjätä omillaan. Kannattaa selvittää hoitohenkilökunnalta tarkkaan, miten, missä ja milloin sairastuneen kuntoa seurataan.

Syövän seuranta

Hoitojen ja seurannan päätyttyä monia pelottaa syövän uusiutuminen. Voi olla, että pelko ei koskaan kokonaan poistu. Se kuitenkin pienenee ajan mittaan. Lääkäriltä tai tilastoista voi selvittää, kuinka suuri on syövän uusiutumisen riski. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tilastot eivät kuvaa yksittäisiä tapauksia. Ihmiset ja syöpäsairaudet ovat erilaisia. Siksi yksittäisen syövän uusiutumista ei voida ennustaa.

Syöpä ja syöpähoidot voivat muuttaa sairastuneen ulkonäköä. Joskus sairaus tai hoidot saavat aikaan pysyviä ja näkyviäkin muutoksia.

Hoitojen jälkeen syövästä toipuminen usein vasta alkaa, kun sairastuneella on aikaa käsitellä omia tunteitaan. Arki syövän jälkeen voi olla aluksi hankalaa ja läheisten tuki on usein tarpeen.

Monet ihmiset kuitenkin kokevat elämänsä rikkaampana vakavan sairauden jälkeen. Syöpä muistuttaa inhimillisyydestä ja elämän rajallisuudesta. Sairaus voi tarjota tilaisuuden oppia erottamaan elämän oleelliset ja epäoleelliset asiat.

Usein on hyödyllistä keskustella myös muiden syöpäpotilaiden kanssa tai osallistua kuntoutuskursseille.

Kuntoutuskurssit

Vertaistuki ja keskustelufoorumi

Aina syöpää ei kuitenkaan pystytä parantamaan, mutta taudin leviäminen saadaan hidastumaan tai jopa pysähtymään. Tällöin puhutaan kroonisesta syövästä.

Lähteet

Suomen Syöpäpotilaat ry. Selviytyjän matkaopas. Helsinki, 2014.