Siirry suoraan sisältöön

Syöpään sairastuneelle

Tieto vakavasta sairaudesta on pysäyttävä. Syöpä pelottaa ja ahdistaa. Pelko ja ahdistus ovat luonnollisia tunteita, joita muutkin syöpään sairastuneet kokevat.

Syöpään sairastuneen läheiselle

Syöpä on kova isku paitsi sairastuneelle myös hänen läheiselleen. Sairastumisen myötä läheiset joutuvat käsittelemään suhdettaan sairauteen ja sairastuneeseen. On vaikea nähdä rakkaan ihmisen sairastuvan ja samalla oppia itsestään uusia piirteitä ja asenteita.

Syöpä ja jaksaminen

Syöpään sairastuminen tuo mukanaan monia tunteita. Sairaus vaikuttaa paitsi kehoon, myös sairastuneen henkiseen hyvinvointiin. Potilaan roolin hyväksyminen voi olla vaikeaa.

Syöpää sairastavan hyvinvointi

Syöpä voi heikentää sairastuneen henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Riittävä uni, liikunta ja monipuolinen ruokavalio ovat hyväksi kaikissa sairauden vaiheessa. Myös henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää.

Syövän vaikutus perheeseen, ystäviin ja lapsiin

Syöpä vaikuttaa parisuhteeseen, perhe-elämään ja ystävyyssuhteisiin. Joskus sairaus lähentää, joskus etäännyttää. Vanhat roolit ja arkielämän rutiinit voivat muuttua ainakin joksikin aikaa.

Parisuhde ja seksuaalisuus

Syöpään sairastuminen voi vaikuttaa monin tavoin parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen. Vaikutukset ovat aina yksilöllisiä. Sairauden myötä kumpikin parisuhteen osapuoli joutuu sopeutumaan vaikeaan tilanteeseen ja uusiin rooleihin.

Syöpä ja hedelmällisyys

Lapsen saamisen mahdollisuus syöpähoitojen jälkeen voi huolestuttaa niitä, jotka sairastuvat ollessaan vielä hedelmällisessä iässä. Asia on yhä useammin ajankohtainen, koska entistä suurempi osa lapsena tai nuorena syöpään sairastuneista paranee.

Syöpä ja taloudellinen tilanne

Syöpään sairastuminen voi heikentää merkittävästi potilaan ja hänen perheensä taloudellista tilannetta. Jo sairauden alkuvaiheessa on hyvä hahmottaa, että erilaisten maksujen, etuuksien ja korvausten saaminen vaatii syöpäpotilaalta omaa aktiivisuutta.

Yksityinen terveydenhuolto

Useimmat palveluntuottajat kuuluvat suorakorvauksen piiriin, jolloin korvauksen saa suoraan jo vastaanotolla.

Syöpä ja työnteko

Kun syöpä todetaan, sairastuneen ensimmäinen ajatus voi olla, että edessä on pitkä tauko työnteossa. Syöpä on kuitenkin sairaus muiden joukossa. Se ei välttämättä johda työkyvyttömyyteen tai pitkiin poissaoloihin töistä.

Elämä syövän jälkeen

Yhä useampi syövän sairastanut voi palata hoitojen jälkeen normaaliin elämään. Sairauden läpikäyminen vie oman aikansa. Syöpähoitojen loputtua on parasta ottaa rauhallisesti ja kerätä voimia.

Kuoleman lähestyessä

Aina syöpää ei voida parantaa, eikä taudin etenemistä hillitä. Silloin saattohoito tulee ajankohtaiseksi. Samalla joudutaan pohtimaan kuolemaa ja siihen liittyviä kysymyksiä.