Siirry suoraan sisältöön
Järjestö

Tytti Sarkeala toivoo Suomesta syöpäseulontojen edelläkävijää

16.09.2021
Tänä syksynä Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkealalla on aihetta iloon. Syöpärekisterin pitkäaikainen työ suolistosyöpäseulontojen eteen on vihdoin tuottanut hedelmää ja seulonnat alkavat ensi vuonna. 

Tytti Sarkeala asuu miehensä, nuorimman lapsensa ja koiran kanssa Riihimäellä, mistä matkustaa tarvittaessa junalla toimistoon Helsinkiin.

”Olen kotoisin Kymenlaaksosta, ja muutin sieltä opintojen perässä Helsinkiin 1980-luvun puolivälissä. Valmistuin Helsingin yliopistosta maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi vuonna 1990, minkä jälkeen työskentelin kehitysyhteistyöprojektissa Aasiassa muutaman vuoden. Sieltä muutimme mieheni ja lasten kanssa Joensuun kautta Riihimäelle. Myöhemmin suoritin kansanterveystieteen ja epidemiologian opintoja Tampereella ja valmistuin filosofian tohtoriksi vuonna 2008.”

Tytti Sarkealan uravalintaa siivitti kiinnostus luonnontieteisiin ja myöhemmin terveydenhuoltoon.

”Nepalissa ollessamme ihmiset alkoivat kiinnostaa puita enemmän. Suomeen palattuamme hakeuduin Tampereen yliopistoon ja päädyin lopulta opiskelemaan epidemiologiaa.”

”Syöpäjärjestöihin päädyin, kun menin Tampereella tapaamaan professori Matti Hakamaa ja ilmoitin hänelle, että olisin halukas tekemään gradun epidemiologiasta. Hakama ilmoitti puolen tunnin keskustelun jälkeen, että aloitetaanpa suoraan väitöskirjasta, koska olet jo yhden gradun tehnyt. Hän pestasi minut Syöpärekisteriin tekemään väitöskirjaa syöpäseulonnoista. Sillä tiellä olen edelleen.”

 Kolme toivomusta

  1. Toivon, että kaikilla suomalaisilla lapsilla ja nuorilla on tasa-arvoiset lähtökohdat kehittää ja kouluttaa itseään, ja että Suomi panostaa myös kehitysmaiden lasten ja nuorten tukemiseen.

 

2. Toivon, että ilmastonmuutos otetaan tosissaan ja ekologisiin ratkaisuihin panostetaan voimakkaasti niin teollisuudessa kuin muillakin yhteiskunnan osa-alueilla.

 

3. Toivon, että Suomi on jatkossa syöpäseulontojen edelläkävijä. Siihen päästään hyvällä yhteistyöllä, innovatiivisella tutkimuksella ja viisaalla lainsäädännöllä.

 

Teksti: Anu Kytölä
Kuva: Eeva Anundi