Siirry suoraan sisältöön
Hyvä elämä

Tupakoinnin lopettaminen on elämän parhaita päätöksiä

28.05.2019
Tupakoinnin lopettaminen pienentää sairastumisriskiä kaikenikäisillä ja parantaa syöpäpotilaan ennustetta.

Syövän uusiutumisriski pienenee joidenkin syöpien osalta. Tupakoimattomilla syövän hoidot tehoavat paremmin ja hoidoista selvitään myös paremmin. Tupakoimattomilla leikkaus aiheuttaa vähemmän riskejä, leikkaus onnistuu paremmin ja siitä toipuu nopeammin.

Tupakoinnin lopettamiseen kannattaa valmistautua

Tupakoitsijan on hyvä pohtia, mitä hyvää tupakoinnissa on ja mitä hyötyjä lopettaminen tuo tullessaan. Kuten aina kun omia tapoja pyrkii muuttamaan, on vahva motivaatio tarpeen.

Tupakoinnin lopettamiseen on hyvä valmistautua etukäteen. Vähennä tupakointikertoa ja mieti, miten toimia eri tilanteissa, kun tupakan himo yllättää.

Apua vieroitusoireisiin

Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa kemiallista riippuvuutta. Jos verenkierrossa ei ole nikotiinia, tulee vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, levottomuutta, unihäiriöitä ja ärtyisyyttä. Vieroitusoireet ovat ohimeneviä, mutta niitä voi lievittää lääkkeettömin ja lääkkeellisin hoidoin. Apua on saatavilla muun muassa tupakoinnin lopettamisryhmistä.

Kotikonstit käyttöön

Itselle sopivat rentoutusmenetelmät voivat helpottavaa oloa. Liikunta auttaa mielialan kohottamisessa, lievittää vieroitusoireita ja auttaa vastustamaan tupakanhimoa. Liikunnasta saa myös hyvää tekemistä tupakoinnin tilalle. Läheiset ovat usein tärkeä tuki ja voimavara, ota apu vastaan. Nyt on hyvä aika aloittaa uusi harrastus, sillä aikaa ja energiaa on enemmän kuin aikaisemmin.