Siirry suoraan sisältöön
Tukea

Tunnen mielihyvää auttaessani muita

01.10.2019
Aarne Sujala on vetää Suomen pohjoisinta osastoa Utsjoella, Suomi-neidon päälaella.

Miten sinusta tuli vapaaehtoinen?

”Minulla todettiin 2005 suolistosyöpä. Siitä ilmoitettiin keskussairaalasta puhelimella, että teillä on pahanlaatuinen kasvain. On sanomattakin selvää, että on ollut vaikeitakin hetkiä matkanvarrella, mutta kaikki on kuitenkin päätynyt parempaan päin. Elämä jatkuu ja voin olla siitä kiitollinen.”
”Sairastettuani syövän lupauduin Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen Utsjoen kerhon vetäjäksi ja 14.1.2010 pidettiin kerhon perustamiskokous. Kerho muutettiin sääntöineen osastoksi vuonna 2017.”


Millaista vapaaehtoistyötä teet?

”Osastomme on järjestänyt syöpää sairastaneille kuin myös heidän lähiomaisille erilaisia retkiä eri vuodenaikoina, talvella pilkkiretkiä hyville rautu- ja taimenjärville, ruska-aikaan kalastusretkiä jäämerelle. Tänä vuonna ohjelmassa on Lemmenjoenretki ja tietysti joulumyyjäiset, pikkujoulut ja perinteiset täytekakkuarpajaiset eri tilaisuuksissa.”
”Syöpälääkäri on käynyt luennoimassa Utsjoella jo kahdesti aiheesta syöpä ja syöpähoidot.”
”Vuonna 2013 järjestimme hyväntekeväisyyskeräyksen tuottamalla 1 000 Elämän Puolesta -cdlevyjä. Mukana levyllä on 20 artistia. Levyjen tuotolla saimme Utsjoen terveyskeskukseen kaksi kipupumppua.”


Miksi teet vapaaehtoistyötä?

”Kunpa tietäisin edes itsekään? Kaipa se on jo syntynyt lapsuudessa, kun on joutunut kasvamaan pienessä yhteisössä, jossa jokainen on joutunut osallistumaan yhteisiin arkisiin toimiin ja jokapäiväinen leipä on ollut tiukassa.”


Mitä vapaaehtoistyö merkitsee minulle?

”Vapaaehtoistyö on pyyteetöntä toimintaa, joka tuo mielihyvää silloin kun siinä onnistuu, ja voin olla avuksi muille kanssaihmisille.”
” kun ei laske aikaa, kun sitä tarvitaan”

Teksti: Anu Kytölä
Kuva: Minna Saastamoinen