Siirry suoraan sisältöön
Tietoa

Syövän periytyvyys herättää kysymyksiä

12.10.2020
Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluihin tulee paljon kysymyksiä syöpäriskin periytyvyydestä. Kokosimme tähän viisi yleisintä kysymystä ja vastauksemme niihin.

Minne voin Suomessa hakeutua geenitesteihin?

Syöpäjärjestöt antaa syöpään liittyvää periytyvyysneuvontaa valtakunnallisessa neuvontapalvelussa sekä alueellisissa jäsenyhdistyksissä. Asiakkaalle tehdään huolellinen taustakartoitus ja tulokset tulkitsee aina perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri. Neuvonta on potilaalle maksutonta. Perinnöllisyyslääkäri arvioi sukutietojen perusteella, täyttyvätkö kriteerit epäillä perinnöllistä syöpäalttiutta ja tarvittaessa hän tekee lähetteen erikoissairaanhoitoon perinnöllisyyslääketieteen/kliinisen genetiikan yksikköön.

Suvussa todettu esim. BRCA, eihän tutkimukset tai riski koske miehiä?

Jos olet perinyt vanhemmiltasi (isältä tai äidiltä) syövälle altistavan geenimutaation, riskisi sairastua syöpään on suurempi kuin muilla. BRCA-geeni altistaa rinta- ja munasarjasyöville. Ne kasvattavat myös miesten rintasyöpäriskiä ja BRCA-geenivirheet lisäävät myös eturauhassyövän riskiä.

Mitä sitten tapahtuu, jos geenivirhe löytyy?

Jos suvussa on tunnistettu perinnöllinen syöpäalttius, voidaan toimenpiteet suunnata seurantaan, syöpäriskin pienentämiseen, syövän varhaiseen toteamiseen ja ennusteen parantamiseen. Se että sukulaiset, joilla on suurempi riski sairastua syöpään löydetään, antaa mahdollisuuden ohjata oikeat henkilöt seurantaan ja syöpäriskiä vähentäviin toimenpiteisiin. Kun suvun perinnöllinen geenivirhe tunnetaan, voidaan sukulaisten, joilla on todettu kantajuus syöpäriskiä pienentää ja ennustetta parantaa.

Voiko geenivirheen kantaja säästyä syövältä?

Perinnöllinen geenivirhe ei välttämättä siirry kaikille saman suvun jäsenille, eivätkä kaikki virheellisen geenin saaneet sairastu syöpään.

Minkä ikäisenä testiin pääsee?

Testiin pääsee täytettyään 18-vuotta.

 

Teksti: Taina Häkkinen