Siirry suoraan sisältöön
Tietoa

Syöpäoireiden takia on korona-aikanakin tärkeää hakeutua pikaisesti lääkäriin

05.02.2021
Koronapandemia yllätti Suomen viime keväänä ja syöpänäytteitä otettiin alkuvuodesta selvästi vähemmän kuin aiemmin.

Pandemian alussa terveydenhuollossa varauduttiin voimakkaasti koronapotilaiden hoitoon. Tällöin kerrottiin muun hoidon supistamisesta, mikä on pidentänyt odotusaikoja. Viesti on myös saattanut vähentää ihmisten hakeutumista tutkimuksiin ja hoitoon, samoin kuin koronatartunnan pelko.

Syöpälääkärit ovatkin olleet huolissaan koronapandemian aiheuttamista viiveistä syöpien toteamiseen, hoitoon ja seurantaan liittyen. Näytemäärien lasku osoittaa Suomen Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemen mukaan, ettei lääkärien huoli ole aiheeton. Toisaalta hän huomauttaa myös, että nyt todettu näytemäärien lasku koskee vain kevättä. Sitä ei vielä tiedetä, ovatko näytemäärät pysyneet aiempaa matalampina myös syksyllä.

Maalis-kesäkuulta 2020 Suomen Syöpärekisteriin raportoitiin noin 18 500 syöpänäytteestä. Tämä on reilut 2 600 näytettä odotettua vähemmän.

”Kuukausittaiset näytemäärät vähenivät koronapandemian vuoksi keskimäärin 12 prosenttia verrattuna siihen, mitä vuosien 2018, 2019 ja vuoden 2020 tammi-helmikuun pohjalta olisi voinut odottaa”, Janne Pitkäniemi kertoo.

Syöpärekisteriin tulee tieto niin uusien kuin uusiutuneiden syöpien vuoksi otetuista näytteistä.

”Emme myöskään vielä tiedä, miten koronapandemia on vaikuttanut vuonna 2020 uusien syöpien kokonaismäärään. Tämä tieto on meillä aikaisintaan syksyllä 2021.”

”Joka tapauksessa on tärkeää, että kaikissa syövän vaiheissa pitää välttää viiveitä, vaikka olisimmekin poikkeuksellisissa olosuhteissa”, Pitkäniemi muistuttaa.

Syöpähuolta on paras pähkäillä ammattilaisen kanssa

Syöpäjärjestöjen maksuttomaan neuvontapalveluun tulee paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat huolissaan mahdollisesti syöpään viittaavista oireistaan. Neuvontapalvelusta kysytäänkin usein, tulisiko oireiden vuoksi mennä tutkimuksiin.

”Annamme tietoa eri syöpien oireista yleisellä tasolla ja samalla pyrimme tarjoamaan tukea kysyjille. Syöpäoireisiin on syytä suhtautua vakavasti ja lähdemme aina siitä, että oireiden syy on hyvä selvittää ja näin poissulkea syövän mahdollisuus”, neuvontapalveluiden päällikkö Taina Häkkinen Syöpäjärjestöistä sanoo.

”Maksuttomaan neuvontapalveluumme kannattaa olla rohkeasti yhteydessä. Syöpähuolta ei tarvitse pähkäillä yksin, vaan tilannetta voi pohtia meidän terveydenhuollon ammattilaistemme kanssa ja siten saada lisätietoa siitä, miten ja miksi olisi hyvä toimia.”

Häkkinen korostaa myös, että syövän kanssa ei voi odotella.

”Oireiden ilmaannuttua on aina hakeuduttava lääkäriin, joka arvioi tutkimusten tarpeellisuuden. Jotta syöpä voitaisiin hoitaa parantavasti, se on löydettävä ajoissa.”

Teksti: Nina Airisto

Kun haluat keskustella syövästä tai sen hoidosta

Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluun voi soittaa, lähettää sähköpostia tai ottaa yhteyttä chatissa. Yhdistyksillä on myös vastaanottoja. Syöpäjärjestöt tarjoaa neuvontaa sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Lue lisää