Siirry suoraan sisältöön
Toivoa

”Haluan olla mukana päihittämässä kohdunkaulan syövän”

11.05.2021
MINÄ TOIVON Veli-Matti Partanen työskentelee väitöskirjatutkijana Suomen Syöpärekisterissä. Hän koordinoi yhteispohjoismaista NordScreen-projektia, jossa kehitetään indikaattoreita kohdunkaulan syövän seulontaohjelmien arviointiin. Syöpärekisteriin hän päätyi halutessaan tehdä työtä terveydenhuollon laadunarvioinnin parissa.

Pohjoismaisissa seulontaohjelmissa tapahtuu samaan aikaan monia muutoksia, kun HPV-rokotteen saaneet alkavat olla seulontaiässä ja seulontatestiä ollaan vaihtamassa papa-kokeista HPV-testeihin. Tällöin on tärkeää seurata seulontaohjelmien toimintaa ja olla valmis muutoksiin, jotta hyötyjen ja haittojen tasapaino säilyy optimaalisena.

Toivon, että kohdunkaulan syöpä saadaan hävitettyä

Kohdunkaulan syöpä on yksi harvoista syövistä, joka olisi tehokkaasti ehkäistävissä HPV-rokotusten ja seulonnan avulla. Oma työni edistää osaltaan tätä, mutta 90 % kohdunkaulan syövistä on kuitenkin matalamman tulotason maissa, joissa sekä rokotteita että resursseja seulonnan järjestämiseen on puutteellisesti. WHO on asettanut tavoitteeksi hävittää kohdunkaulan syöpä kansanterveydellisenä ongelmana ja toivon, että myös Suomi tukisi tätä painokkaasti.

Toivon, että rokotetutkimuksesta apua myös malariaan

Koronaviruspandemia on osoittanut, että toimivia rokotteita on mahdollista kehittää hyvinkin nopeasti, mikäli tahtoa riittää. Toivottavasti rokotetutkimusten läpimurtojen avulla saadaan kehitettyä tehokkaampia rokotteita myös esimerkiksi malariaa vastaan, johon kuolee vuosittain lähes 300 000 alle 5-vuotiasta lasta. Tällä voisi olla ratkaisevaa merkitystä Afrikan maiden kehittymisen kannalta.

Toivon, että pääsisipä taas matkustamaan

Tällaisena poikkeusaikana toivon, että itse ja lähimmäiseni pysyisivät terveenä siihen asti, että kaikki saadaan rokotettua. Matkustamista kaipaan myös ja viimeistään ensi vuonna pääsemme varmasti jo kaverini kanssa toteuttamaan pitkäaikaisen haaveen Kalifornian Whitney-vuorelle kiipeämisestä. Se on Yhdysvaltain korkein kohta Alaskan ulkopuolella ja vuorelle kiipeämiseen vaaditaan lupa, jonka voi voittaa arvonnassa. Viime syksylle saimme luvan, joka jäi käyttämättä. Toivotaan, että arpaonni suosii jatkossakin.

Anu Kytölä
Kuva Vesa Tyni