Siirry suoraan sisältöön
Tukea

Martti Suosalolle puutarhanhoito on lohduttavaa

01.10.2019
Tänä vuonna Roosa nauha -keräyksessä on mukana useampia näyttelijöitä. Martti Suosalo on yksi heistä. Loistavalla urallaan hän on näytellyt myös syöpäpotilasta muun muassa elokuvassa Kulkuri ja joutsen, jossa hän oli Reino Helismaan roolissa. Helismaa kuoli syöpään jo 51-vuotiaana.

Miten päädyit mukaan Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjaan?

”Minulle soitettiin ja kysyttiin, olisinko kiinnostunut lähtemään mukaan ja tukemaan naisten syöpien tutkimusta. Tänä vuonna on hyväntekijöinä ovat myös kollegat Seela Sella ja Hannu Björkman. Teemahan liittyy tunteisiin ja tunteiden näyttämiseen.”


Onko Roosa nauha tuttu aiemmilta vuosilta?

”Olen tuntenut kampanjan pintapuolisesti. Tiedän, että siinä kerätään varoja naisten syöpien tutkimukseen, erityisesti rintasyövän tutkimuksen tukemiseen.”

Onko lähipiirissäsi tai itselläsi kokemusta syöpään sairastumisesta?

Meillä kaikillahan on tuttavia, joilla on ollut rintasyöpää. Ihan lähipiirissäni ei ole ollut, mutta tuttavapiirissä kylläkin on esimerkiksi rintasyöpää.”


Mikä auttaa sinua jaksamaan työssäsi ja vapaaehtoistyössä?

”Rutiinit ja liikunta. Rutiinit auttavat jaksamaan. Meidän näyttelijöiden työ on aika paljon saman toistamista. Meidän pitää toistaa asioita vuodesta toiseen. Toki katsojat ja ympäristö vaihtuvat.”

”Joskus kysytään, että onko työni rankkaa. Olen sitä mieltä, että rankka sanaa pitäisi käyttää harkiten. Syöpähoidot ja syövän kokeminen on rankkaa. Läheisen menettäminen on rankkaa.””Liikunta on minulle tosi tärkeää. Tarvajärven sanoin: ”ylös, ulos ja lenkille”. Ihminen on luotu liikkumaan. Happi on kuin jumala.

Happi on kuin jumala.

”Meillä on kotona puutarha ja sitä hoitelen. Se on lohduttavaa työtä. Puutarhahommissakin ollaan tekemisissä kasvien kuoleman ja syntymisen kanssa. Vaimoni on tehnyt dokumenttielokuvan Eedenistä pohjoiseen, joka kertoo pariskunnista, jotka tekevät surutyötä puutarhaa hoitaessaan.”


Mitä syksy sinulle tuo tullessaan?

”Kierrän viidestä seitsemään eri näytelmäni kanssa ympäri Suomea. Kiviä taskussa ja Parasta aikaa menevät myös Kansallisteatterissa. Vuoden vaihteessa on tulossa uusi näytelmä. Olen mukana myös elokuvissa ja tv-sarjoissa. Työni on aika säläistä ja monipuolista. Se pitää pirteänä.”


Mitä haluaisit sanoa Syöpä-lehden lukijoille?

”Kun ystäviä ympäriltä kuolee, valmistautuu itsekin siihen, että omakin elämä on jossain vaiheessa päättymässä. Juttelin 83-vuotiaan isäni kanssa. Hänen ystävänsä oli juuri kuollut syöpään ja hän pohti sitä, että syöpä vie ystäviä ympäriltä. Tuossa iässä kuolema ei enää ole ihan vieras asia. Kun syöpä vie lapsen tai keski-ikäisen ihmisen, se koskettaa suuren määrän ihmisiä menehtyneen ympärillä. Onneksi syövän hoito on kehittynyt ja kehittyy koko ajan. Se antaa toivoa!”

Teksti: Anu Kytölä
Kuva: Eeva Anundi