Siirry suoraan sisältöön
Hyvä elämä

Loppuun asti ystävän vierellä

11.05.2021
KASVO Tietokirjailija Riitta Tulusto kirjoitti ystävänsä sairaudesta ja kuolemasta Loppuun asti ystävän vierellä -kirjan, joka antaa myös vastauksia siihen, miten tukea kuolevaa läheistä. Kirja on tietokirjaksi hyvin henkilökohtainen ja sen kirjoittamisessa ovat auttaneen ystävän muistikirjat.

Kuka ja mistä olet?

Olen eläkkeellä oleva erityisopettaja ja tietokirjailija. Tunnen olevani kahden ammatin nainen – tai oikeastaan kolmen, sillä ensimmäinen ammattini oli toimittajan. Olen asunut Helsingissä suurimman osan elämääni, mutta juuriltani olen savolais-hämäläinen. Olen yhden tyttären äiti ja kahden aikuisen lapsenlapsen isoäiti.

Miten päädyit tietokirjailijaksi?

Olen kirjoittanut mielelläni aina lapsuuden päiväkirjoista alkaen. Tietokirjojen kirjoittaminen alkoi vuosikymmeniä sitten lasten tietokirjoista yhdessä kirjailija Tuula Korolaisen kanssa. Työaikanani kirjoitin koulua ja kasvatusta koskevia tietokirjoja erilaisissa työryhmissä. Eläkkeelle jäätyäni aloitin omien kirjojen kirjoittamisen, kokosin esimerkiksi kirjan kissojen elämäntarinoista.

Oliko tämän kirjan kirjoittamisessa jotain erityistä?

Tämä kirja on hyvin henkilökohtainen tietokirjaksi ja kertoo hyvän ystäväni Britan sairaudesta ja lopulta kuolemasta. Sen sisältöä ohjaavat pitkälti ystäväni muistikirjat. Kirja on myös kuvaus sisaruudesta ja ystävyydestä. Myös Britan sisarella, jota ilman kirja ei olisi niin koskettavasti ja rehellisesti syntynyt, on kirjassa iso rooli ja merkitys Tarvitsin paljon tietoja asiantuntijoilta ystäväni sairaudesta, elämästä parantumattoman sairauden kanssa ja saattohoidosta. Lopulta jouduin itse isojen elämää ja kuolemaa koskevien kysymysten eteen ja peilaamaan omia pelkojani ja epävarmuuttani Britan kohtaloon ja tarinaan.

Miten tukea kuolevaa läheistä?

Ystävyyssuhde on tärkeä osa ihmistä. On rohkaistuttava menemään ystävän vuoteen äärelle, vaikka kuinka ahdistaisi, tietysti hänen ehdoillaan. Olen ymmärtänyt, että ajatus läsnäolosta saa täydellisimmän merkityksensä ja sisältönsä juuri siinä ”yhdessä hengittämisessä”, kuten eräs asiantuntija sanoi. Uskon, että ystävän läsnäolo tuo myös turvallisuudentunnetta

Mitä haluaisit sanoa Syöpä-lehden lukijoille?

Ystävyys on niin arvokas ja erityinen asia molemmille osapuolille loppuun asti, että ystäviä pitäisi enemmän rohkaista menemään ystävän kuolinvuoteen. Ystävä elää loppuun asti juuri niine persoonallisine piirteineen, jona hänet on oppinut tuntemaan ja joiden takia hän on ystävä. Yhteiset muistot, yhteinen huumori, toisen tunteminen, ne kaikki ovat läsnä. Tiedän, että kuolemanläheisyydessä on myös ainutlaatuista kauneutta, jota voi nimittää myös pyhyydeksi.

Anu Kytölä
Kuva Felix Bardy

 

KIRJA:  Loppuun asti ystävän vierellä

Riitta Tulusto on viime vuosina seurannut läheltä monen ystävänsä sairauksia ja kuolemia.

Kirjan alussa hän kertoo lukijalle, miten hänen ystävänsä sairastui ja menehtyi luusyöpään. Ystävänsä sairauden ajan hän mietti, miten toimia silloin, kun aikaa on vähän ja luopuminen tuntuu lohduttomalta? Loppuun asti ystävän vierellä opastaa kuolevan tukemisessa ja hänen kanssaan kulkemisessa. Kirja tarkastelee aihetta uudesta näkökulmasta: keskiössä on ystävien korvaamaton tuki tragedian kohdatessa.

Kirja on kertomus parantumattomaan syöpään sairastuneesta ystävästä ja siitä, miten sairaus muutti myös lähipiirin elämän. Teos perustuu sairastuneen muistikirjamerkintöihin, rinnalla kulkeneen sisaren ja ystävien kokemuksiin sekä asiantuntijoiden ajatuksiin.

vaikeita perimmäisiä asioita selittävät aiemmin HUS Syöpäkeskuksessa työskennellyt syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Maija Tarkkanen, Koivikko-kodin johtaja, sosiaalipsykologi Riikka Grå, suomalaisten menetyskokemuksista väitellyt uskontotieteilijä Mari Pulkkinen ja sairaalapappi Hannele Lehtinen.

Riitta Tulusto on erityisopettaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut koulutusta ja kasvatusta koskevia tietokirjoja sekä toimittanut lukuisia runovalikoimia. Viime vuosina kirjailijan lähipiirissä on ollut useita vakavia sairastumisia ja menehtymisiä.

Intokustannus 2020
Myös e-kirjana,