Siirry suoraan sisältöön
Järjestö

Jukka Moilanen johtaa Syöpäjärjestöjen valtuuskuntaa

02.03.2021
VAPAAEHTOINEN Ulvilalainen Jukka Moilanen jäi vuoden 2020 alussa eläkkeelle kaupunginjohtajan tehtävistä oltuaan yli 45 vuotta erilaisissa kunnallisalan työtehtävissä. "Nyt haluan antaa oman osaamiseni ja yhteiskuntasuhteeni siihen vaikuttamistyöhön, jolla pyrimme kertomaan ympäröivälle yhteiskunnalle avoimesti ja laajasti niistä haasteista sekä vaikeuksista, joita syöpään sairastunut kohtaa."

Miten päädyit nykyiseen vapaaehtoistyöhösi?

Sairastin itse eturauhassyövän vuonna 2010. Se pysäytti. Olin kuulunut Satakunnan Syöpäyhdistykseen rivijäsenenä, ja nähnyt, että siellä tehdään paljon hyvää työtä, myös vapaaehtoistyötä. Nykyään olen Suomen eturauhassyöpäyhdistyksen Propo ry:n varapuheenjohtaja sekä Satakunnan Syöpäyhdistyksen hallituksen jäsen.

Varmaankin edellä mainittujen tehtävien kautta minulta tiedusteltiin, olisinko käytettävissä valtuuskunnan puheenjohtajan tehtävään. Tehtävä tuntui haasteelliselta ja kiinnostavalta, mutta samalla sellaiselta, johon uskon, että minulla on jotakin annettavaa ja osaamista.

Mikä vapaaehtoistyössä viehättää?

Tässä vapaaehtoistyössä viehättää erityisesti se, että olemme kaikki yhteisellä asialla. Annan suuren arvon vapaaehtoistyölle, jota eri puolilla Suomea yhdistyksissä tehdään. Vapaaehtoistyö täydentää asiantuntijaosaamista, jota meillä on omassa henkilökunnassamme. Tämä on yhteistyötä, mitä konkreettisimmassa muodossaan.

Mikä on ollut paras hetkesi vapaaehtoistyössäsi?

Paras yksittäinen hetki on sellainen, kun syöpädiagnoosin saanut ihminen pelokkaassa, jopa epätoivoisessa tilanteessa haluaa keskustella. Jos silloin saan kerrottua hänelle vaikkapa oman vertaistarinani, annettua sen kautta lohtua ja uskoa tilanteeseen, tunnen suurta mielihyvää.

Mikä auttaa sinua jaksamaan vapaaehtoistyössäsi?

Vaikka olen nyt jäänyt eläkkeelle, minulla on varsin paljon erilaisia tehtäviä. Syöpäjärjestöjen vapaaehtoistehtävät tuntuvat itselle, syövän sairastaneena, hyvin läheisiltä. Kaikki nämä tehtävät ovat varsin erilaisia kuin muut tehtävät, joissa toimin. Saankin näistä tehtävistä voimia muiden tehtävien hoitamiseen.

Anu Kytölä

Kuva: Via Ramstén