Siirry suoraan sisältöön
Toivoa

Aihe tuli kuin tarjottimella

25.09.2019
Koomikko Anitta Ahonen sairastui kohdunrungon syöpään 2014. Tuolloin hän alkoi naurattaa yleisöään myös syöpäaiheisilla jutuilla ja huomasi rikkovansa tabuja.

Kun säännölliset kontrollit syöpähoitojen jälkeen loppuvat, moni kokee olonsa turvattomaksi tai masentuu, mutta tamperelainen Anitta Ahonen eli Iso A sen sijaan tekee stand up -keikkoja.
Päätoimisen koomikon uran hän aloitti jo vuonna 2005 työskenneltyään sitä ennen Elisalla henkilöstölehden toimitussihteerinä ja intranet-projektipäällikkönä. Ahonen kävi 1990-luvulla Teatterikorkeakoulun järjestämän stand up -kurssin.

”Olin nelikymppinen ja päätin tehdä stand upia ainakin kymmenen vuotta. Sitten sain 50-vuotislahjaksi kohdun runko-osan syövän.”

Epämääräisiä vatsakipuja oli ollut pitkään. Kipukohtaukset olivat joskus pahoja, mutta lääkärit pyörittelivät päitään ja sanoivat, että vatsakivut ovat laaja käsite. Ahonen sai tulehduskipulääkettä, joka vähentää suoliston sileän lihaksen kouristelua.

”Vuonna 2014 lähdin kovista kivuista huolimatta ystävättäreni kanssa Kanarialle. Kivut pahenivat ja jouduin siellä sairaalaan.”

Magneettikuvassa havaittiin munasarjoissa kysta. Se leikattiin Suomessa heti, mutta pian kivut palasivat.

”Minulle tehtiin monta gynekologista tutkimusta ennen kuin kohdun sisällä oleva kasvain löytyi.”

Kohtu piti leikata robotilla, joka meni rikki. Isossa avoleikkauksessa poistettiin kohtu, munasarjat, vatsapeite ja pala suolta sekä puhdistettiin imusolmukkeita.
Leikkauksen jälkeen seurasi niin sanottu sandwich-hoito: ensin kaksi solunsalpaajahoitojaksoa, sitten 24 kertaa ulkoista sädehoitoa ja neljä kertaa sisäistä sädehoitoa.

”Sellainen dildo pimppaan ja sen jälkeen vielä neljä sytostaattia. Kova setti”, Anitta Ahonen huokaa.

Keikoille heti hoitojen jälkeen

Solunsalpaajahoidot veivät koomikon alamaihin. Niitä oli kolmen viikon välein. Hoitopäivänä Anitta Ahonen sai pahoinvointilääkettä ja kortisonia.

”Kortisonin ansiosta jaksaa hetkellisesti tehdä vaikka urotekoja, mutta kun vaikutus lakkaa, tulee masennusoireita ja voimattomuus. Silloin oli lämmin kesä, makasin sohvannurkassa ja itkin. Kun olo parin viikon päästä alkoi olla normaali, oli edessä jo uusi hoitokerta.”

Anitta Ahonen asuu naisystävänsä kanssa, joka on tukenut häntä läpi sairauden. Hoitojen aikana kehitysvammainen veli ja silloin 90-vuotias äiti pärjäsivät keskenään. Sisko asuu Ruotsissa.
Syyskuussa hoidot loppuivat. Heti lokakuussa Ahonen teki Porissa soolokeikan puolikuntoisena.
Kun tukka oli taas kasvanut, hän kävi syöpäkuntoutuskurssilla Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa Turussa. Osallistujaryhmä oli hyvin heterogeeninen.

”Siellä oli ihan kuolemansairaita ihmisiä sekä vanhempia rouvia, joiden syöpä oli kauan sitten hoidettu.”

Kun Ahonen puolen vuoden kuluttua palasi Meri-Karinaan kurssin jatkolle, yksi kurssikavereista oli saattohoidossa ja yksi mahdollisesti kuollut. Heidän kohtalonsa kiinnosti kaikkia, mutta siitä ei puhuttu, saati että olisi pidetty muistotilaisuutta.

”Kuoleman läheisyys oli käsinkosketeltavaa, mutta sitä ei siellä osattu mielestäni käsitellä.”

”Tajusin rikkovani tabuja”

Anitta Ahonen valmistautuu syksyn Nelosen Stand up -tv-ohjelman kuvauksiin ja omaan koko illan keikkaansa Tampereen Komediateatterissa.

”Kirjoitan juttuni aika hyvin etukäteen, ja se kuulemma kuuluu niistä. Jo toimitussihteerinä harjoittelin stand upin kirjoittamista pakinoissa. Kirjoittaminen on minun tapani ajatella.”

Koomikot käyvät treeniklubeilla testaamassa aineistoaan yleisön edessä. Kun Ahonen alkoi käyttää syöpää jutuissaan, se ei johtunut halusta hätkähdyttää, vaan aihe tuli ”tarjottimella eteen”. Kun jutut saivat hyvän vastaanoton, hän päätti jatkaa.

”Aloin puhua sairaudesta, kun minulle ei tapahtunut muuta sinä vuonna, ja onhan se tärkeä aihe, koska joka kolmas siihen sairastuu. Tajusin myös rikkovani tabuja.”

Keikoilla Ahonen kertoo muun muassa syövästään, äidistään ja ”kehariveljestään”. Firman pikkujouluja tai ihmisten syntymäpäiviä varten on taas toisenlaisia juttuja.

Hänen mukaansa naiskoomikko voi jäädä märehtimään epäonnistunutta keikkaa, kun ”jätkät porskuttaa”.

”Vaikka mies tekisi surkean keikan, se ei kerro sitä. Nainen taas syyttää itseään, vaikka eihän kukaan muista sitä huonoa keikkaa!”

Ahonen tekee vuosittain 130–150 esiintymiskeikkaa. Yksi parhaista oli syöpätoipilaana keväällä 2015 Oulun Rion lavalla, kun yleisö nousi taputtamaan seisaaltaan.

–Tuntui, että tähän voisin vaikka kuolla.

 

Teksti: Tiina Pelkonen
Kuvat: Tomi Westerholm

 

Katso Anitta Ahosen syöpään liittyvät standup-videot:

Toosa-nauha-kampanja-video
Ahonen kehitti koomikko Joonas Korhosen Twitter-tokaisusta idean, josta eräs gynekologi jo ehdotti oikeaa kampanjaa: Rintasyöpätutkimusta tuetaan Roosa-nauha-kampanjalla, miksei gynekologisten syöpien tutkimusta varten voisi olla Toosa-nauha?

”Miehet ja naiset lohduttaa eri tavalla” -video