Syöpää hoidetaan usealla erilaisella menetelmällä. Syöpäleikkauksen, sädehoidon ja sytostaattien lisäksi käytetään muun muassa uudempia täsmälääkkeitä. Hoitojen jälkeen on huolehdittava syöpäpotilaan kuntoutumisesta. Syöpäjärjestöt osallistuu syöpäpotilaiden kuntouttamiseen tarjoamalla lukuisia kursseja.
Syöpähoidot kehittyvät jatkuvasti. Tarjolla on yhä tehokkaampia ja tarkemmin kohdennettuja hoitoja syöpää vastaan. Kehitys on parantanut hoitotuloksia. Suomessa syövän hoitotulokset ovat kansainvälisesti vertailtuna huippuluokkaa.
Leikkaus on ensisijainen vaihtoehto monien kiinteiden syöpäkasvainten hoidossa. Syöpäleikkauksessa eli kirurgisessa hoidossa poistetaan syöpäkasvain ja tervettä kudosta sen ympäriltä. Näin estetään kasvaimen paikallinen leviäminen.
Sädehoito on yleisesti käytetty syövän hoidon muoto. Sädehoidossa käytetään suurienergistä, ionisoivaa säteilyä eli niin kutsuttua radioaktiivista säteilyä. Sädehoito on kirurgian ohella toinen tärkeä syövän paikallinen parantava hoitomuoto.
Solunsalpaajat eli sytostaatit ovat syöpäsolujen tuhoamiseen tarkoitettuja lääkkeitä. Solunsalpaajat estävät solujen jakaantumisen ja aiheuttavat näin syöpäsolujen kuoleman. Sytostaatit kulkeutuvat verenkierron mukana kaikkialle elimistöön.
Leikkauksen, sädehoidon ja solunsalpaajien rinnalla käytetään useita muita hoitomuotoja. Tällaisia ovat muun muassa hormonihoidot, proteiinikinaasien estäjät, immunologiset hoidot. Uusia hoitoja syöpää vastaan kehitetään ja tutkitaan aktiivisesti.
Hoitojen jälkeen potilas siirtyy seurantaan. Syöpäpotilasta seurataan säännöllisin väliajoin. Seuranta vaihtelee syöpätyypin ja syövän levinneisyyden mukaan. Monesti hoitojen jälkeen potilasta seurataan jonkin aikaa erikoissairaanhoidossa ja myöhemmin seuranta siirretään perusterveydenhuoltoon.
Aina syöpää ei voida parantaa pysyvästi, mutta taudin leviäminen saadaan pysähtymään tai hidastumaan. Tällöin syöpä muuttuu krooniseksi. Krooninen syöpä voi edetä hyvin hitaasti tai pysyä muuttumattomana.
Syöpä ja sen hoidot voivat aiheuttaa monenlaista kipua. Syövästä johtuva kipu on yleisin ja elämänlaadun kannalta merkittävin syöpään liittyvä oire. Noin puolella syöpää sairastavista on kipuja.
Pohditko, miten voisit itse edistää omaa kuntoutumistasi ja jaksamistasi eläessäsi syövän kanssa tai jo parannuttuasi sairaudesta? Tuntuuko sinusta, että tarvitset apua selvitäksesi arkielämästä? Etsitkö vertaistukea tai haluatko tietää, millaisia kuntouttavia palveluja sinulle tai läheisellesi on tarjolla? Me Syöpäjärjestöissä olemme valmiita auttamaan sinua juuri silloin, kun tarvitset eniten apua ja tukea kuntoutuaksesi syövästä.
Syöpäjärjestöt tarjoaa laajan valikoiman erilaisia kursseja, joilla tuetaan hyvinvointiasi ja jaksamistasi.
Saattohoito tarkoittaa vaikeasti sairaan ihmisen hoitoa tilanteessa, jossa parantavasta hoidosta on luovuttu. Kuolevaa potilasta ei jätetä yksin oireidensa kanssa, vaikka taudin etenemiseen ei enää voida vaikuttaa.
Syövän vaihtoehtohoidoilla tai uskomushoidoilla ei ole virallista määritelmää. Vaihtoehtohoidot ovat hoitoja ja menetelmiä, jotka eivät perustu lääketieteelliseen tietoon ja joiden tehoa tai turvallisuutta ei ole luotettavasti osoitettu.